15. sept 2008

Kõik on uus septembrikuus


Kõik on uus septembrikuus, öeldakse ühes tuntud lasteluuletuses. Oma uut hooaega alustas ka REL Stockholmi osakonna tiiva all tegutsev Mudilasring, mis 14.septembril lükkas Eesti Maja ja lasteaia ruumides käima juba oma kolmanda tegevushooaja. Registreeritud on üle saja lapse, kuid tavaks on saanud, et kõikidel kordadel käib aktiivselt kohal neist ligi kolmandik. Nagu väikelastega tihtilugu ikka- kord kimbutavad haigushood, kord on perel muid pühapäevaseid ettevõtmisi. Seevastu on korraldajatel alati rõõm tõdeda, et igal hooajal üha uued ja uued lapsevanemad on kuulda saanud sellest toredast eestikeelsest ja -meelsest, igal teisel pühapäeval aset leidvast sagimisest, nimega REL Sth Mudilasring. Ja nii tuli Mudilasringi sügishooaja esimesel korralgi ridamisi juurde uusi lapsi oma pisikeste õdede-vendadega.

Mudilasring tegutseb nagu ikka kolmes vanuserühmas: pisibeebid kuni 2,5-aastased, ca 3-5- aastased ja 5-10-aastased lapsed. Kõikidel kooskäimise kordadel, iga kuu teisel ja neljandal pühapäeval, kõikide vanuserühmade lapsed laulavad eestikeelseid laule ja maalivad või meisterdavad. Lisaks juhendatud muusikalisele ja kunstilisele tegevusele saab igapäevaselt enamasti rootsikeelses keskkonnas viibiv laps Mudilasringis muidugi ka rõõmsa äratundmise osaliseks, et on veel niipalju samaealisi seltsilisi, kes ka eesti keelest aru saavad ja rohkemal või vähemal määral selles keeles juttugi puhuvad. Suuremad lapsed õpivad eesti keelt ka eraldi tundides igal Mudilasringi kooskäimise korral enne laulu- ja kunstitunde. Selle hooaja uudisena toimub kord kuus suurematele lastele veel pooletunnine tantsutund. Mudilasringi juhendajateks on vabatahtlikud, peamiselt lapsevanemad, kes on leidnud endas kutsumust pakkuda arendavat tegevust omadele ja teistele eestikeelsetele lastele. Sellel hooajal juhendavad laulutunde Tuulikki Bartosik, Terje Möllits, Liiu Viru ja Epp Jaansoo, käelise tegevuse ja kunstitundide juhendajateks on Maire Vill ja Siret Sentifolie, tantsuõpetajaks Carmel Köster ning eesti keele tunde annab Sirle Sööt.

Huvi oma Eestist väljaspool sirguvatele lastele eestikeelse lapsepõlve võimaldamise vastu ei piirdu vaid kahel korral kuus Eesti Maja ruumides suhtlemas ja tegutsemas käimisega. Eesti välisministeeriumi annetusena möödunud sügisel loodud Mudilasringi lastefilmikogu leiab agarat kasutamist kojulaenutuste näol. Kindlasti omajagu nostalgiat tekitav on ka Eestis üleskasvanud lapsevanematel nüüd juba oma järelkasvu kõrval vaadata üle ammuaegseid lemmikuid ETV- lastesaadetest nagu näiteks Kessu ja Tripp, Leopold ja Aabitsa Mõmmi. Filmikogus on ka päris mitu viimastel aastatel Eestis loodud täispikka kogupere mängufilmi, millest võib-olla kujunevad uue põlvkonna unustamatud lemmikud. Lisaks filmikogule on Mudilasringil alates kevadest olemas ka väike laenuraamatukogu ja lasteraamatute müügikoht (hetkel TEA kirjastuse toodetega), mis parasjagu mahuvad paarile riiulile Eesti Majas, Eesti Instituudi tagatoas lasteaiaga samal korrusel. Raamatuid sirvima, laenutama ja ostma on loomulikult oodatud ka need, kes Mudilasringis ei käi ja seda ka tööpäeviti.

MAIRE VILL