12. nov 2009

Luule- ja jazziõhtu 20.novembril kell 18.00

Aasta tagasi täpselt samal ajal toimus ÜKS ILUS LUULEÔHTU MAHEDA JAZZIGA, mis võeti siinse publiku poolt väga soojalt vastu. See andis innustust korraldada ka sellel aastal analoogne luuleõhtu.

Sellel korral astusid publiku ette esmakordselt kaks noort luulesõpra, kes mõlemad on lõpetanud hiljuti Stockholmi Eesti Kooli- Teele Kaljas ja Lizette Kuld. Uno Schultz ja Hando Kask on siinsele publikule juba tuttavad. Siiski tutvustame kõiki esinejaid lähemalt.

Hando Kask (1938)
Mees nagu orkester- arhitekt, näitekirjanik, lavastaja, luuletaja, tõlkija ja koorilaulja. Aastate jooksul on paljudel lavadel Rootsis jm. maailmas ettekantud ridamisi tema laulumänge, lüürilis-muusikalisi etendusi ja üks kantaat. Tõlkinud rootsi luulet eesti keelde. Stockholmi Eesti Kabaree Teatri asutaja, näitekirjanik ja lavastaja (1985-1989).Debüütluuletus ”Lootuste saar” (1950). Luulekogu ”…mitte ainult leivast…” (2007)

Uno Schultz (1956)
Luuletama hakkas ülikoolipäevil ja tema luulet on avaldatud mitmel pool ajakirjanduses. Vormiliselt segu vabavärsilisest ja traditsioonilisest luulest. Peab oluliseks rütmi ja luule muusikalisust, mistõttu valdav osa luulest sobib valjuhäälseks ettekandmiseks. Inspiratsiooni on ammutanud ajaloost, loodusest, eksistentsiaalsetest mõtisklustest. Tema luules on mõjutusi jazzist. Tegev eesti keele õpetaja, tõlgi ja tõlkijana Rootsis. Luulekogud: ”Igat augustiööd” (1995) ja ”Läänemere luiged” (2005), ”Teed” (Tallinn, 2009).

Teele Kaljas (1991)
Teele on sündinud Eestis, Rootsis elanud viimased neli aastat. Luuletanud on ta juba väikesest peale. Ajaga on luuletused muutunud sisutihedamaks ja raskemaks. Luuletama innustavad teda muusika ja laulud- kuuleb mõnda ja tunneb, et sellest annaks midagi kirjutada. Läbivaks teemaks on armastus.

Lizette Kuld (1993)
Lizette on sündinud Rootsis, kuid luuletab ainult eesti keeles. Oma tundeid hakkas luule vormis väljendama 8. klassist alates. Inspiratsiooniallikaks on suhted ja armastus. On nii vabavärssi kui rangema vormilisi luuletusi, kuid sisus lähtub ikka endast ja end ümbritsevatest suhetest.

Eesti parim kontrabassi mängija Marti Tärn esines ka eelmisel aastal. Ilmselt mitmed muusikasõbrad kohtusid Martiga sellel suvel Jaan Tätte kontserdil, kus ta mängis samuti kontrabassi. Sellel korral saatis Martit klaveril kursusekaaslane Filip Ekestubbe.

Kommentaare ei ole: